Resultater fra egenkontroll
I midten av oktober markerte Det lokale eltilsynet i SuNett Elsikkerhetsdagen - den nasjonale dagen for å ta kontroll over din egen elsikkerhet. Nettkundene i Møre og Romsdal kunne gjennomføre en digital egenkontroll som ville avdekke potensielle brannfarer i hjemmet. Mer enn 20 000 husstander gjennomførte kontrollen og på den måten gjorde hjemmet sitt litt tryggere.
Flere tusen mulige branntilløp avverget
Ett av kontrollpunktene i kontrollen var varmtvannsbereder og vaskemaskinens støpsel og kontakter for varmgang. Varmgang er misfarging/brennmerke som oppstår på grunn av kontaktsvikt og dårlige forbindelser. Det er et faretegn som kan føre til brann, før eller senere. Hos 17 prosent av husstandene ble det funnet tegn til varmgang, Elsikkerhetsdagen har med andre ord potensielt avverget 3 416 mulige branntilløp.
Det ble også avdekket 475 jordfeilbrytere som ikke fungerte. En jordfeilbryter skal kutte strøm hvis det oppstår jordfeil. Jordfeil kan i verste fall føre til brann, og det er stor risiko for berøringsfare.
8267 av husstandene i kontrollen eier ladbar bil. 20 prosent av dem lader fremdeles med vanlig stikkontakt hjemme. De bør absolutt sørge for ladeboks for trygg hjemmelading.
En heldig vinner
De som gjennomførte kontrollen i kampanjeperioden var med i trekningen av en elektrisk sparkesykkel. En glad vinner i Sunndal, Mari Kindsbekken, forteller at det var enkelt å gjennomføre kontrollen. Hun ble både bedre kjent med, og trygg på, eget elektrisk anlegg. Hun oppfordrer andre til å gjennomføre kontrollen.
Den er fortsatt tilgjengelig ved å følge denne linken https://elsikkerhetsdagen.no/
Høytid for brann
Nå som flere finner frem julepynten og gjør seg klar for å lyse opp i mørketiden anbefaler vi alle å fortsatt ha et bevisst forhold til egen elsikkerhet. Det er ingen hemmelighet at julen også er høytid for brann i hjemmet.
Terje Monsøy, leder for tilsyn/måling i SuNett, har satt opp en sjekkliste for sikker bruk av julebelysning:
Alder - Sjekk alltid julebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser. Vær oppmerksom på at gamle pærer kan avgi høy varme.
Kabelklem - Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.
Kabler i veien - Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.
Natt - Skru av julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.
Jording - Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.
Ute - Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.
Ring elektriker - Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget tåler bruken og at du unngår farlig overbelastning.
Spar miljø og penger - Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.
CE-merket - Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Sjekk også at du har valgt riktig CE-merke.